Gherila Semiotică
Cine suntem
Gherila Semiotică: Desvrăjirea Lumii Prin Cuvânt
Bun venit la Gherila Semiotică, o asociație non-profit constituită pe baza dreptului constituțional de asociere, funcționând fără personalitate juridică și fără cod fiscal. Suntem un colectiv dedicat explorării și demascării complexității ascunse a sensurilor care ne definesc lumea. Misiunea noastră este să inițiem o desvrăjire semiologică a lumii fiecăruia, și implicit, a lumii tuturor, redând individului puterea de a interpreta și de a înțelege mesajele care îl înconjoară.
Cine Suntem și Ce Ne Propunem
Trăim într-o eră a comunicării de masă, unde sensurile sunt adesea prefabricate și impuse, transformând receptarea mesajelor într-un act pasiv. Gherila Semiotică se opune acestei tendințe, militând pentru reactivarea gândirii critice și a libertății de interpretare. Credem că adevărata putere nu se află la sursa mesajului, ci la destinatarul său.
Ne dorim să cultivăm o comunitate de gânditori și scriitori care, prin analiza și creația de text, vor „patrula” universul comunicării tehnologice, restaurând o dimensiune critică recepției pasive. Aceasta este o formă de război de gherilă culturală, o tactică prin care ne propunem să readucem responsabilitatea individuală în fața fluxului neîncetat de informații.
Alătură-te Gherilei!
Dacă ești un spirit liber, pasionat de limbaj, de sensuri și de modul în care acestea ne modelează realitatea, te invităm să devii un membru simpatizant al Gherilei Semiotice. Acceptăm membri simpatizanți și „simpatci de felul lor”, animați de dorința de a contribui la această misiune esențială.
Cotizația lunară este de 10 lei. Acești bani vor fi folosiți integral în scopul asociației: pentru susținerea platformelor de comunicare, pentru organizarea de evenimente online sau offline (atunci când va fi cazul), și pentru promovarea ideilor noastre. Fiecare contribuție sprijină efortul nostru colectiv de a desvrăji semiologic lumea.
Guvernanța Asociației
Gherila Semiotică este inițiată și condusă de un Membru Unic Fondator, care deține toate drepturile depline și irevocabile. Acesta are autoritatea exclusivă de a decide publicarea materialelor expediate redacției și de a gestiona fondurile colectate din cotizații, asigurând bunul mers și coerența misiunii asociației. Transparența și etica sunt valorile noastre fundamentale în utilizarea resurselor.
Manifestul Semiotic: Lumea Ca Limbaj
Suntem fiecare din noi un construct semantic individual complex, atât de complex încât încorporează întreaga lume, și atunci nu putem fi arătați fiecare în parte asemenea unui lucru particular. Pentru Ludwig Wittgenstein, dacă am vorbi o altă limbă decât cea pe care o vorbim acum, am percepe o lume oarecum diferită, și în consecință limitele limbajului meu înseamnă limitele lumii mele. Apoi, limbajul este ceva ce deghizează gândirea, și dacă face asta înseamnă că limbajul este chiar gândirea, dintr-o altă perspectivă, dintr-una comunicabilă, iar atunci limbajul particular suntem noi, fiecare cu gândirea sau limba noastră. Această ultra-diferențiere nu va fi niciodată însă pe placul celor care vor să impună acțiuni uniforme.
Limbajul este capabil să încorporeze orice alt semn, indiferent de modul de percepere al acestuia, și atunci, prin aceasta, să-l manipuleze. A înțelege o limbă înseamnă a fi stăpânul unei tehnici, ne spune iar Wittgenstein, o tehnică prin care ne arătăm lumii ca lume, prin diferențierea față de tot ceea ce există în natural. Aceasta este tehnica pe care o căutăm de la începuturile umanității.
Contact: salut@ulici.blog
